Fortsat fokus på sport for folk med høretab
William Demant Fonden fortsætter støtten til breddeidræt og elitesport i Dansk Døve-Idrætsforbund gennem en samlet donation på 4,5 millioner kroner til de kommende tre år. Forbundet har modtaget støtte fra William Demant Fonden siden 2018, og donationen dækker blandt andet et brobygningsprojekt mellem eksisterende medlemmer og den almene befolkning med høretab samt økonomisk støtte til forbundets eliteatleter.
Dansk Døve-Idrætsforbund er en selvstændig idrætsorganisation med fokus på at tilbyde idræt til personer med høretab – på tværs af aldersgrupper
og ambitionsniveauer. Forbundet har omkring 550 medlemmer fordelt over 7 medlemsklubber og dækker både breddeidræt og elitesport.
Forbundet er særligt stolt af at kunne sende danske atleter med høretab afsted til internationale mesterskaber – og det er blandt andet deltagelsen i disse mesterskaber, som de tidligere donationer fra William Demant Fonden har været med til at realisere.
“Vi er utroligt taknemmelige for den generøse støtte fra William Demant Fonden. Deres bidrag har gjort det muligt for vores landshold at deltage i store internationale turneringer som VM i håndbold i København, EM i maraton i Odense samt VM i futsal i Brasilien i 2023. I 2024 var støtten med til at sikre døve atleter deltagelse ved VM i fodbold i Tyrkiet, Nordisk-Baltisk Mesterskab i discgolf på Bornholm og EM i bowling. Nu ser vi frem til at fortsætte dette arbejde med den nye donation for de kommende tre år,” udtaler Ditte Vind, kommunikationsansvarlig i Dansk Døve-Idrætsforbund.
Og generelt er høretabsatleter alle meget afhængige af den støtte, Dansk Døve-Idrætsforbund kan lykkes med at stable på benene. Dette skyldes, at hverken Dansk Døve-Idrætsforbund eller de enkelte atleter modtager støtte fra Team Danmark – og derfor er fondsdonationer og andre bevillinger en nødvendighed for forbundets fortsatte eksistens.
Talentudvikling, synlighed og inspiration
Den nye donation fra William Demant Fonden skal blandt andet bruges til talentudvikling og deltagelse i kommende mesterskaber. Men derudover har Dansk Døve-Idrætsforbund også et håb om at kunne skabe mere synlighed omkring forbundets arbejde, så man kan få endnu flere personer med høretab til at deltage i idrætsaktiviteter:
“De kommende midler vil helt konkret gå til at styrke vores talentudvikling, sikre deltagelse ved kommende mesterskaber som VM i futsal i Italien og landskampe i 2025, samt skabe flere aktiviteter, der kan engagere unge mennesker med høretab i sporten. Vi håber gennem denne støtte at kunne opnå endnu bedre resultater og samtidig styrke fællesskabet omkring døvesporten. Målet er ikke kun at vinde medaljer, men også at skabe synlighed og inspiration, så endnu flere døve atleter kan blive en del af et sportsfællesskab og skabe oplevelser for livet,” fortæller Ditte Vind.
Øget medlemstal og brobygning
Hos Dansk Døve-Idrætsforbund er ambitionerne store. Ud over de konkrete mål om medaljer og deltagelse i elitemesterskaber har forbundet fokus på et såkaldt brobygningsprojekt, hvor der skal skabes kontakt mellem eksisterende medlemmer og den almene befolkning med høretab.
“Vores ambitioner for de kommende år er at øge medlemstallet, forbedre samarbejdet mellem døve og hørende idrætsudøvere samt bygge bro til dem, der endnu ikke er en del af forbundet. Med støtten fra William Demant Fonden får vi en enestående mulighed for at realisere disse mål og løfte døvesporten til et nyt niveau,” forklarer Ditte Vind.
Dansk Døve-Idrætsforbund satser derudover på at blive samarbejdspartner med en række andre organisationer på høreområdet inden for de næste år. Således vil endnu flere mennesker med høretab i fremtiden have en forbindelse til forbundet, hvilket også øger det antal mennesker, der følger med i døveidrætten og har adgang til Dansk Døve-Idrætsforbunds sociale platforme.