Dannelsesikon foreviges i Helsingør

24-02-20

Dansk dannelsesikon foreviges i Helsingør

Billedhugger Bente Polano har i samarbejde med Helsingør Kommune opført en skulptur af Hamlet, og dermed har Shakespeares ikoniske karakter fået plads med havudsigt ved Kronborg Slot.

Som hyldest til Kronborg Slot og Hamlet har den anerkendte billedkunstner og skulptør, Bente Polano, skabt en stålskulptur af Hamlet, der nu pryder hjørnet af Kronborgvej og Strandpromenaden med udsigt til Kronborg Slot, Kulturhavnen og Sverige. Med en donation fra William Demant Fonden på 250.000 kroner har Helsingør Kommune erhvervet sig Hamlet-skulpturen, og den nye bydel omkring Kulturhavnen og Nordhavnen har nu fået sit eget vartegn, hvilket glæder Helsingørs borgmester:

”Hamlet og Shakespeares fantastiske eviggyldige historie hører til her i Helsingør, og det er den nye skulptur med til at understrege. Samtidig bliver den smukke skulptur et vartegn for byen og bliver synlig for de mange turister, der hver dag kommer forbi skulpturen,” fortæller borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær.


Universelle tanker med nutidig relevans
Som så mange andre af historiens udødelige fortællinger er Hamlets betragtninger universelle og repræsenterer en række fundamentale og genkendelige værdier. For karaktererne er, som mennesker nu er, fulde af indre modsigelser, drifter og ønsker. I værste fald har ubeslutsomheden, som det er tilfældet i Hamlet, fatale følger, og det er denne konfliktfyldte flertydighed, som Bente Polanos skulptur vil indkapsle.


Belysningen er udført i samarbejde med belysningsarkitekt Gunver Hansen, og lyssætningen gør det muligt at opleve skulpturen på en helt særlig måde, når mørket falder på.