En flot håndsrækning til døveidrætten

05-11-19

En flot håndsrækning til døveidrætten


William Demant Fonden valgte i 2018 at støtte dansk døveidræt med 4 millioner kroner over de næste fire år, og det vækker forståeligt nok stor glæde i forbundet.

Dansk Døve-Idrætsforbund – eller DDI i daglig tale – er et selvstændigt forbund under Danmarks Idræts-Forbund gennem specialforbundet Parasport Danmark.

Døveidrætten er organiseret med et selvstændigt forbund, fordi den er væsentlig forskellig fra såvel hørendes idræt som handicapidrætten pga. deres sprog, nemlig dansk tegnsprog. Forbundet anses af samme grund snarere som en sproglig minoritetsgruppe end en handicapgruppe.

I lighed med Olympiske Lege og Paralympiske Lege for handicappede har døveidrætten en tilsvarende begivenhed under International Committee of Sports for the Deaf (ICSD) – Deaflympics, som afholdes hvert 4. år. Den er godkendt af den Internationale Olympiske komite (IOC) med olympisk status, og næste Deaflympics finder sted i 2021.

Fondsmidler banede vej for kæmpe succes
Sidste år deltog kvindelandsholdet i døvehåndbold i World Deaf Handball Championships 2018, der løb af stablen langt væk fra Danmark, nemlig i Brasilien. Alene rejsen dertil var en bekostelig affære, og få måneder før afrejsen besluttede William Demant Fonden at støtte den danske deltagelse. Og det førte til en kæmpe triumf, for kvindelandsholdet endte med at vinde guld og blev dermed verdensmestre.

Lokale klubber tilgodeses
Midlerne fra William Demant Fonden berører ikke kun de store internationale begivenheder, men kommer også de lokale klubber, som er medlem af DDI, til gavn.