Festivaler hylder den klassiske musik

28-02-24

Festivaler hylder den klassiske musik


William Demant Fonden støtter kunst og kultur, hovedsageligt inden for musik. Således har Fonden i mange år støttet de to klassiske musikfestivaler Copenhagen Opera Festival og Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival. Begge festivaler er med til at udbrede kendskabet til den klassiske, musiske verden til både de garvede og til nye lyttere.

Som Danmarks største operafestival er Copenhagen Opera Festival en nytænkende festival, der søger at bryde med operaens traditionelle formater i både form og indhold. Et andet sted i landet er musikfestivalen Klassiske dage i Holstebro et enestående koncert- og kulturtilbud for både børn og voksne, og festivalen har siden år 2005 årligt inviteret nogle af verdens bedste klassiske musikere til Holstebro og regionen.

William Demant Fonden støtter musikprojekter med et stærkt kulturelt udsyn og har herunder i årene 2021-2023 støttet Copenhagen Opera Festival med en årlig bevilling på 400.000 kroner og ligeledes siden år 2016 været en fast, finansiel støtte for Klassiske dage i Holstebro med årlige bevillinger på op til 100.000 kroner.

I 2023 valgte Fonden at støtte de to musikfestivaler i to nye treårige perioder. Denne gang med en årlig bevilling på 500.000 kroner til Copenhagen Opera Festival samt en årlig støtte på 100.000 kroner til Klassiske dage.

Inkluderende rammer

Siden år 2021 er Copenhagen Opera Festival årligt blevet afholdt på forskellige lokationer rundt omkring i København, blandt andet i Tivolis koncertsal, på Tunnelfabrikken i Nordhavn samt på Festivalscenen på Den Røde Plads, som er festivalens hovedscene. Sidste år var der koncerter på ikke mindre end 39 steder i hovedstaden fordelt på 90 arrangementer.

Det er et klart mål for festivalen at give et lettilgængeligt indblik i operaens verden. En del af koncerterne bliver derfor afholdt udendørs for at give alle, der måtte have lyst til at lægge ører til musikken, mulighed for at stoppe op og lytte med.

Holder operagenren relevant
Rikke Frisk, udviklingschef hos Copenhagen Operafestival forklarer, at hovedscenen på Nørrebro er et samlingspunkt for alle, der måtte være interesserede i musikken: ”Det er en grundpræmis for operafestivalens Festivalscene ikke at skærme opera fra folks almindelige liv. Vi ønsker at være i umiddelbar kontakt med og give alle en oplevelse på højt kunstnerisk niveau – helt gratis og uforpligtende.”

Festivalens mål for den kommende treårige sæsonperiode er fortsat at være en festival, hvor nyskrevne operaer præsenteres og talenter introduceres og udvikles, og samtidig at kunne fortsætte arbejdet med at holde operagenren relevant og nå ud til nye publikumsgrupper.

På tværs af generationer
Den klassiske musikfestival i Holstebro har siden sin opstart lagt vægt på at være en musikalsk fest med en egen kreativ dramaturgi, særligt kuraterede premierer og overraskende måder at opleve musikken på. Hvert års festival har sit eget tema, der præges af de inviterede musikeres kreative islæt.

Det er særligt vigtigt, at festivalen er et tilbud til musikelskere fra alle generationer. To tredjedele af Klassiske Dages program inkluderer børn, unge og folk, der normalt ikke har så meget at gøre med den klassiske musik.

Under temaet Humor, leg og latter i 2023 leverede blandt andre Sigurd Barrett en H.C. Andersen-koncert sammen med et kor på 400 skolebørn, der blev afholdt masterclasses for både folkeskole-, orkesterefterskole- og gymnasieelever, og der blev afholdt musikalske stævnemøder mellem forskellige musikgenrer. I alt oplevede 3709 mennesker koncerter og arrangementer, og koncerter blev tilmed transmitteret på Danmarks Radios P2 Musik.

Holstebro 750 år
I årene 2024 og 2025 markerer Holstebro sit 750-års byjubilæum, og i den forbindelse ser Klassiske Dage tilbage på de første 20 år af festivalen. Dette bliver markeret med et ”Best of”-program med højdepunkter fra festivalens årligt skiftende temaer siden år 2005.

Direktør og kunstneriske leder af festivalen, Janne Thomsen, fortæller, hvordan bevillingen fra William Demant Fonden hvert år muliggør gennemførelsen af en vellykket festival:

”Det giver en ro og gør en kæmpe forskel, så Klassiske Dage kan gøre det, de er sat i verden for – nemlig at tilbyde klassisk musik fra allerøverste hylde, samtidig med et den musikalske fødekæde vækstes lige fra Aarhus i øst til Thorsminde i vest.”


klassiske-dage-1_2023klassiske-dage-2_2023klassiske-dage3_2023klassiske-dage-4_2023operafestival1_2023operafestival2_2023operafestival3_2023operafestival4_2023


Vi har også støttet ...