Lyt til kulturhistorien

08-03-23

 

Nationalmuseet lancerede i sommeren 2022 projektet Lyt til kulturhistorien, hvis vision er at gøre os allesammen klogere på nutiden med udgangspunkt i vores kulturhistoriske arv. Gennem en række podcast-serier stiller Nationalmuseet engagerende spørgsmål om historien og hjælper lytterne med at finde svar.

En platform for historie
Lyt til kulturhistorien er en del af medieplatformen Vores Tid, som Nationalmuseet lancerede i foråret 2020. Primært via podcasts støtter platformen op om museets arbejde og formål, og visionen er at skabe indhold, der appellerer til en bred kreds af danskere – ikke mindst dem, der ikke er de typiske gæster på de kulturhistoriske museer. Tanken er, at museets forskning, viden og fortællinger finder andre veje til publikum end via det klassiske udstillingsformat.

For at få adgang til en større og bredere pulje af viden samt skabe værdi for museer på tværs af landet har Nationalmuseet inddraget 10 andre kulturhistoriske museer i kredsen bag Vores Tid. På denne måde skaber museet indhold ud fra flere kompetente kilder med mulighed for en bredere distribution.

Når ud til flere
William Demant Fonden er eneste eksterne finansieringskilde for projektet Lyt til kulturhistorien, og med en bevilling på godt 1,3 millioner kroner fra Fonden har det været muligt at producere syv podcast-serier.

Om støtten siger Fondens formand, Lars Nørby Johansen: 

 ”William Demant Fonden støtter både større og mindre projekter med et kulturelt afsæt, og vi er meget glade for at kunne bidrage til realiseringen af Lyt til kulturhistorien, der med udgangspunkt i lytteoplevelsen gør den fælles kulturelle historie vedkommende og relevant og ikke mindst gør os klogere på nutiden,” siger han.

Cecilie Weinholt, der er kommunikationschef på Nationalmuseet og chef for Vores Tid, er Fondens støtte helt afgørende for projektet:

William Demant Fondens bevilling har betydet en verden til forskel i forhold til produktionsniveauet for Vores Tid. Vi er i fuld gang med at producere timevis af interessante podcasts med historisk indhold alene på baggrund af netop den bevilling,” fortæller hun.

Ofringer og vilde fester
Cecilie Weinholt fortæller desuden, at lanceringen af Lyt til kulturhistorien i sommeren 2022 var meget vellykket.Særligt en af de mange podcasts har fanget lytternes interesse:

Vi har lanceret flere nye podcast-serier allerede, og især én af serierne har fået en blændende start. Nemlig Obscuritas, der er en podcast om ofringer, ritualer og magi, som er en del af vores forfædres liv, uanset hvor langt vi går tilbage i historien, og som stadig er aktuelt i dag. Allerede efter blot fire publicerede episoder var podcasten blevet downloadet 5.900 gange, og den strøg til tops på diverse podcast-hitlister. Der udkommer nye episoder af Obscuritas hver uge,” uddyber Cecilie Weinholt.

En anden af de syv produktioner, der er støttet af William Demant Fonden, har haft premiere i februar 2023. Den hedder Alletiders Fest. Cecilie Weinholt forklarer:

I podcast-serien kommer vi med til danmarkshistoriens vildeste fester. I det første afsnit er lytteren for eksempel fluen på væggen til blodgildet i Roskilde, hvor kongerne Svend, Knud og Valdemar kæmpede for deres liv. Siden skal vi til mange andre fester, der hver især fortæller vigtige historier om de forskellige perioder gennem vores historie.

Podcast-serierne er tilgængelige på www.vorestid.dk samt andre gængse portaler såsom Apple Podcasts, Spotify og YouTube.